Ez piszok jó, Egon!

Képrejtvényekkel kapcsolatos tapasztalataim.

2009.05.14. 18:56 BennyFranzen

Mi is az a képrejtvény?!

A képrejtvénynek nem az a lényege, hogy készítője valamit rajzban ábrázol, s ki kell találnunk, mi ez a valami. Ilyen célú rajzokkal legfeljebb a kisgyermekek képeskönyvében találkozunk. Ott szükség is van ilyen rajzokra. A másfél, vagy kétéves csöppség számára ilyen könyvekből, illetve képekből világosodik meg, hogy mi a labda, a kocka, a baba, a cica, stb. Hasznosak az efféle rajzok (képek) 6-8-10 éves gyermekeknek idegen nyelvre való oktatásban is. Az igazi képrejtvényben azonban mindig egészen mást ábrázol a rajz, mint amit  ki kell találnunk, de -és éppen ez a szép benne- logikus gondolkodással és jó nyelvi fantáziával mégis rátalálhatunk a megoldásra.


Egy példa, azt hiszem, többet ér minden magyarázatnál.
Ha egy képen ezt látjuk:



 

 

 

Bármily szép a rajz, képrejtvénynek mégsem alkalmas, hiszen semmiféle nyelvi találékonyság nem kell ahhoz, hogy rájöjjünk: egy kerékpárt látunk.

 


Ha a rejtvény készítője megpróbálja ezt az összetett szót elemeire bontva megrajzolni, pl. így:



 

 

 

 

 

Már többé-kevésbé elrejtette a megoldást, de ez a képrejtvény -amelynek megfejtése természetesen szintén kerékpár - még bizony elég lapos.

 


Ezek után nézzük meg ugyanennek az összetett szónak egy ennél jóval szellemesebben rejtvényesített változatát!



Ez is kerékpár, de hogyan? Úgy hogy a rejtvény készítője egy kövér házaspárt rajzolt meg. Itt már működésbe léphet a nyelvi fantáziánk, sőt ha egy ilyen rejtvényt meg akarunk fejteni, működésbe is kell lépnie. Most persze könnyű a dolgunk, hisezn már ismerjük a megfejtést. A kövér házaspár ennek a rejtvénynek a megoldásában kerek pár, s mivel a rajzon még egy ékezet is látható, gondolatban annak is megkeressük a helyét. Így lesz a megfejtés itt is: kerékpár.

 

A képrejtvény nem okvetlenül egyetlen tárgynak, dolognak, eseménynek stb. a rajzából (képéből) áll, hanem több, egymással látszólag nem összefüggő rajz (kép) együttese is lehet, sőt a rejtvénybe betűk, szótöredékek, szavak is belekerülhetnek, illetve betűket, szórészeket mínuszjellel, a rajz egyik végének levágásával vagy más módon ki is iktathatunk. Ezek a kísérő elemek lényegében nem, vagy csak kevéssé csökkentik a rejtvény értékét. Persze  vannak akik a "tiszta műfaj"-ra esküsznek, s nem alaptalanul. Tagadhatatlan, hogy a csak rajzot (képet) tartalmazó, semmilyen betűkorrekciót nem igénylő képrejtvények a legigényesebbek. Ezeknek száma azonban, bármily gazdag is a nyelvünk, mégiscsak véges, különösöen, ha arra is ügyelünk, hogy a megfejtés is "tiszta műfajú" legyen: jól ismert kifejezés, szállóige stb.
Ennyi szabálymagyarázat után azt ajánlom, lépjünk a tettek mezejére! Csapjunk fel képrejtvényfejtőnek!

Grétsy László: Anyanyelvünk játékai (Gondolat Kiadó 1974)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://benny.blog.hu/api/trackback/id/tr221121907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee · http://jatekertelkelesek.blog.hu/ 2009.05.16. 11:20:35

Miután ezt láttam már értem is :D hozzá is fogok 1hez
süti beállítások módosítása